Cara Buat Begedil Kentang : Jika anda ada stok kentang banyak tidak habis lagi dan tidak tahu masak apa, baik anda cuba resepi begedil kentang saja.. Mesti letak daun sup, baru kick. Kalau dulu orang selalu buat tauhu sumbat, tapi yang ni lain sikit. Selain itu kentang bisa dimodifikasi dengan talas atau sukun. Pastu sambil letak pinggan sambil abang akan makan begedil tu. Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut.
Memandangkan kentang selalu aje sampai nak jadi pokok, apa kata buat begedil. Kentang potong kecil dan rebuskan sehingga empuk, letak garam sikit time rebus tu ya. Cara penyediaan begedil kali ini agak berbeza dengan apa yang saya biasa buat. Apabila kentang dah hancur, masukkan kepingan daging burger, daun sup, bawang goreng dan perasa. Masukkan ayam/daging kisar, daun sup, bawang, cili besar merah, lada sulah, perasa dan.
Dalam kuali yang lain, panaskan minyak masak (anggaran 1 mangkuk). Cara buat begedil kentang begedil kentang. Tapi , saya cadangkan cuba buat sendiri gunakan kentang di dapur macam sis erna hezreen ni. Dalam mangkuk, lenyekan kentang yang dah goreng tadi sampai hancur. Lenyek masa dia masih panas tu ya. Kalau dulu orang selalu buat tauhu sumbat, tapi yang ni lain sikit. Resepi begedil daging yang sedap dimakan bersama soto atau bihun sup. Caranya lebih kurang dengan resepi begedil kentang biasa namun di sini anda menggunakan kulit popia untuk balut sehingga rasa makanan ini jadi garing di luar namun lembut menyelerakan di dalam.
Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut.
Setelah ayam dan ubi kentang lembut toskan. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Bila siap rebus toskan dulu, kemudian goreng kentang tu. Cara penyediaan begedil kali ini agak berbeza dengan apa yang saya biasa buat. Jika suka, lebihan isi tauhu boleh dicampur sekali. Walaupun dah banyak kali mak aku tegur. Kebetulan kami sekeluarga pergi melawat mak mertua kakak saya tu dan dia menghidangkan mee soto bersama bergedil kepada kami. Resepi begedil kali ini saya menggunakan resepi yatie memories pulak. Sebenarnya memang banyak cara kita boleh buat begedil kentang ni.asalnya dulu, kalau ikut cara mak mertua saya ajar, antara bahan yang digunakan selain kentang ialah bawang, ikan bilis,lada sulah, cili, garam dan juga telur untuk mengoreng.tapi bila suatu hari, saya tengok kakak ateh saya buat begedil kentang guna resepi lebih ringkas dan mudah, sedap pulak tu rasanya,jadi kali ini, saya nak. Apabila kentang dah hancur, masukkan kepingan daging burger, daun sup, bawang goreng dan perasa. Ketika kentang masih panas, hancurkan kentang dengan cara melenyek kentang sehingga halus menggunakan potato masher atau garfu. Begedil ayam dibuat dengan berbahan dasar kentang tumbuk. Rasa kentang yang digoreng lebih sedap berbanding kentang yang direbus.
Apabila kentang dah hancur, masukkan kepingan daging burger, daun sup, bawang goreng dan perasa. Mesti letak daun sup, baru kick. Resepi begedil kentang mudah, guna 5 bahan je | boleh datang idea nak buat begedil ni lepas ada orang tayang kat facebook la. Ambil kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ayam cincang sampai naik bau. Resepi begedil kentang simple tapi power.
Begedil ni kalau tak makan dengan soto atau mee sup, makan dengan nasi pun sedap juga sebenarnya. Saya membuat penambahan dalam resepi begedil ni dengan menambah bawang putih dan bawang besar. Setiap orang ada cara tersendiri nak buat begedil kentang ni. Rasa dia lebih sedap dan ianya lebih selamat untuk dimakan. Kali ini dapur bujang akan menunjukkan cara cara untuk menyediakan begedil kentang.dapur bujang musim baru kini keudara setiap hari khamis, 10pm hanya di ch1. Kemudian barulah carikkan atau cincang ayam rebus tadi dengan pisau. Goreng sebentar dia atas kuali dengan api yg sederhana. Sementara ayam sejuk kita dah boleh hancurkan ubi kentang terlebih dahulu.
Rasa kentang yang digoreng lebih sedap berbanding kentang yang direbus.
Jika anda ada stok kentang banyak tidak habis lagi dan tidak tahu masak apa, baik anda cuba resepi begedil kentang saja. Kalau dulu orang selalu buat tauhu sumbat, tapi yang ni lain sikit. Kentang mesti digoreng dulu supaya lambat basi. Saya membuat penambahan dalam resepi begedil ni dengan menambah bawang putih dan bawang besar. 10 cara membuat perkedel kentang yang enak, gurih, dan tidak mudah hancur. Memandangkan kentang selalu aje sampai nak jadi pokok, apa kata buat begedil. Begedil kentang rangup diluar namun lembut sangat di dalam. Rebus ayam dan ubi kentang sekali gus. Setelah ayam dan ubi kentang lembut toskan. Cara penyediaan begedil kali ini agak berbeza dengan apa yang saya biasa buat. Resepi begedil kali ini saya menggunakan resepi yatie memories pulak. Kentang yang telah digoreng, ditumbuk hingga lumat. Kali ini dapur bujang akan menunjukkan cara cara untuk menyediakan begedil kentang.dapur bujang musim baru kini keudara setiap hari khamis, 10pm hanya di ch1.
Ramai yang takut nak cuba sebab rasa hidangan ni susah nak disediakan. Kemudian sumbat ke dalam tauhu. Begedil kentang walaupun nampak simple tapi mungkin masih belum tahu resepi dan cara untuk membuatnya. Tapi , saya cadangkan cuba buat sendiri gunakan kentang di dapur macam sis erna hezreen ni. Begedil ni kalau tak makan dengan soto atau mee sup, makan dengan nasi pun sedap juga sebenarnya.
Rasa dia lebih sedap dan ianya lebih selamat untuk dimakan. Jika anda berkenan untuk cuba buat, boleh cubakan resepi popia begedil yang dikongsikan oleh anie nor di laman facebook. Kemudian barulah carikkan atau cincang ayam rebus tadi dengan pisau. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Cara penyediaan begedil kali ini agak berbeza dengan apa yang saya biasa buat. Cara penyediaan tauhu begedil : Begedil yang saya sediakan sebelum ini di sini sedikit berbeza dengan cara yatie.begedil yang disediakan ini disimpan di dalam freezer dan digoreng untuk dimakan bersama soto ayam di sini.suka nyer hati melihat anak anak semua makan begedil ini bersama soto. Caranya lebih kurang dengan resepi begedil kentang biasa namun di sini anda menggunakan kulit popia untuk balut sehingga rasa makanan ini jadi garing di luar namun lembut menyelerakan di dalam.
Goreng kentang sehingga kekuningan dan lembut.
Rasa dia lebih sedap dan ianya lebih selamat untuk dimakan. Rebus kentang dengan secubit garam. Begedil ayam dibuat dengan berbahan dasar kentang tumbuk. Selain kentang goreng, ubi kentang juga mampu menghasilkan pelbagai juadah makanan lain seperti begedil kentang, wedges, kentang putar dan tidak kurang juga yang menjadikannya sebagai snek. Hmm penyediaan begedil dan keenakannya pasti terpahat dalam ingatan sampai bila bila. Sementara ayam sejuk kita dah boleh hancurkan ubi kentang terlebih dahulu. Ambil kuali, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ayam cincang sampai naik bau. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek masa dia masih panas tu ya. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk besar. Buang kulit kentang, bersihkan dan hiris. Mesti pakai udang kering, lagi sedap. Masukkan ayam/daging kisar, daun sup, bawang, cili besar merah, lada sulah, perasa dan.